Ugrás a tartalomra

Ördögárok a Tabánban

leguan küldte be August 15, 2012 időpontban

Az Ördögárok  Nagykovácsi határában ered, majd a Remete-szurdokon, Hűvösvölgyön,  a Városmajoron, a Vérmezőn, a Horváth-kerten átfolyva ért el a Tabánig, a Horváth-kert mellett hajdan lévő, 1838-ban állított  Nepomuki Szent János szobornál, ahol a János-híd ívelt át rajta (a mellékelt térkép bal alsó sarkánál). A Dunához érő szakaszát már 19. század elején boltozat fedte, amelyre lakóházak is épültek (térkép jobb felső sarok), egyébként szabadon kanyargott  a házak között, a keresztutcáknál kis hídakkal. Szárazság idején bűzlő szennyvízfolyás, nagy esőzéskor fenyegető áradat volt.

Emiatt a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1870-ben magára vállalta az árok rendezését. A lefedés munkálatait 1873. március 5-én kezdték meg a János-hídnál.  Azonban 1875. június 6-án este hat órakor hatalmas felhőszakadás  zúdult a Tabánra, amely az Ördög-árkot és a rajta végzett munkálatokat másfél kilométer hosszban alaposan megrongálta. A régi boltozat is több helyen beszakadt, magával sodorva a rajta épült házakat is.

Az árok befedése, nagyobb csatorna-átmérővel végül 1876 júniusára készült el a Vérmezőig. Ettől kezdve a felette vezető Árok utca a  Tabán legszélesebb utcája lett. A Tabán 1933-36 közötti lebontását követően az út a Krisztina körút része.

Cím

Budapest Krisztina körút
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok