Ugrás a tartalomra

Öreg diófa étterem

Ády küldte be April 28, 2010 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1858

Hoffmann János Öreg diófa étterem

A Déli Vasút régi indóháza - azaz a mai Déli-pályaudvar - közelében, a Pálya utcában működött hajdanán az 1858-ban alapított Öreg Diófa nevű étterem. A műintézményt 1919-től Hoffmann János, a neves vendéglős birtokolta.
A különböző kávéházak és vendéglők bérletéből meggazdagodott férfi viszonylag magas árakon kínálta ételeit, de a közönség szerette a helyet, így az mindig telve volt. Különösen sokat lendített a forgalmon a Budai Színkör közelsége, ahonnan előadások után a művészek is átjártak ide enni.

A harmincas években azonban lebontották a színházat, s a gazdasági válság is jelentősen éreztette hatását. Ekkor, azaz 1932-ben Rieber János vette át a boltot. Az új tulajdonos négy évtizedes munkával gyűjtött vagyonát fektette a Diófába: a régi épületet ötezer pengőért tataroztatta, s ugyancsak ezreket költött az eszcájgra és a konyha új berendezésére is.

A beruházás értékét jól jellemzi, hogy csak a kertbe szánt növényekre kétezer pengő ment el.
Ám a remélt siker elmaradt - pedig Rieber Hoffmannhoz képest szinte negyedáron kínálta ételeit. A rolót végül 1938-ban kellett lehúznia. F: mfor.hu

Cím

Budapest I. kerület
Pálya utca 3.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok