Ugrás a tartalomra

Athenaeum és az Est épületei

leguan küldte be July 8, 2011 időpontban
Hely/kategóriák

Első és legnagyobb kiadói és nyomdaipari vállalkozásunk, az Athenaeum Irodalmi és Nyomdaipari Rt. 1868-ban alakult meg, és miután kinőtte a Ferenciek terén lévő első székházát, 1895-ben megvette a terézvárosi Miksa (ma: Osvát) utca 4-6-8. alatti telkeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó Kerepesi (ma: Rákóczi) út 54. szám alatti ingatlant, korszerű nyomda és reprezentatív kiadói székház építése céljából. A terveket Kauser József és Krumholz Ágost készítették. Az Osvát utcai nyomdaépületet Novák Ferenc építőmester építette, a Rákóczi úti pazar díszítésű eklektikus székházat pedig Hauszmann Sándor. Mindkettő 1898-ban készült el. A Rákóczi úti székház tetejére jelképként Pallas Athéné ércszobrát helyezték (ami helyén később évtizedekig vörös csillag díszelget, persze a szobor eltűnt).

A Kiadó aranykora az Est Lapkiadó Részvénytársaság működésével következett be, az alapító Miklós  Andor (korának kiemelkedő képességű kapitalista vállalkozója) tulajdonossá válásától  (1910) haláláig (1933). Három napilap (a reggeli Pesti Napló, a déli Az Est, az esti Magyarország) mellett színvonalas kiadványai (Petőfi-, Ady-,  Móricz-kötetek, valamint könyvsorozatok, például a Modern Könyvtár, Olcsó Regény) tették  kultúránk fontos résztvevőjévé, az irodalmi és a gazdasági élet támogatásával.  Fejlődése nyomán felhasználta az Erzsébet körút – Rákóczi út – Dohány utca – Osvát utca közötti teljes háztömböt (a New York Palota kivételével). A Lapkiadó a ’30-as évek elején hat és félezer embert foglalkoztatott, 354 újságírót, tudósítót, nyomdászt, 6100 terjesztővel. --- A világháborút megelőző politikai légkör nem kedvezett a liberális sajtónak, 1939-ben adminisztratív úton feloszlatták a vállalatot.   ---- A háború után egy ideig a Népszava székháza működött a Rákóczi úti épületben.  A nyomda a ’80-as években indult hanyatlásnak. A Rákóczi út e szakaszának "árkádosítására" 1958-ben került sor, egyrészt a megnövekedett gyalogosforgalom miatt, másrészt mert az '56-os harcokban megsérült földszintí díszes portálokat nem tudták  volna helyreállítani.


A Rákóczi úti székház épületét 1998-ban egy külföldi tulajdonú vállalkozás megvásárolta. Az ingatlan felujítása 2000. márciusában ért véget. Jelenleg a „Rákóczi Center”-ben mintegy harminc üzlethelyiség, egy kávézó, étterem, és közel 80 irodahelyiség várja bérlőit és látogatóit.

Rosszabbul járt az Osvát utcai Athenaeum Nyomda épület. A New York palotát megvásárló olasz luxusszálloda-lánc, a Boscolo 2000-ben ennek telkét is megvette, a bontás után mélygarázs, irodaház, konferenciaközpont építésének tervével. . Aztán sokáig csak a romos, megcsonkított nyomdaépületet lehetett látni az utcában, de most már befejezés közeli az építkezés.

Cím

Rákóczi út 52-56
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok