Ugrás a tartalomra

Lázár utca 7 és 9

leguan küldte be máj 14, 2013 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1911

A szecessziós ikerház 1911-ben épült, tervezője  Freund Dezső volt. Kivitelezők: Rothauser Lajos és József építőmesterek. A 7. sz alatti ház építtetője  Láner Gyula és társai, a 9. sz. alattié Schreiber Hanni, majd mindkettőt használatba vette Strausz Lajos és Gyula.

Mindkét ház földszint fölötti része  francia udvaros,  a lakások minél jobb megvilágításának biztosítása érdekében.  A kapuk a beépítési vonaltól visszahúzottak, így  azoktól jobbra-balra is üzletbejáratok lehettek.  A két bérház magyaros-szecessziós díszítése és ornamentikája csak részleteiben tér el. A kapualj díszítése szecessziós stukkó, kék-zöld mázas kerámia.  Az udvar függőfolyosójának lemeze acélszerkezetű, a korlát szecessziós kovácsoltvas. Az udvar teljes egészében raktár célra alápincézett, s a raktár-megvilágítás érdekében az udvarburkolat üveg- és klinker-tégla.

A 7. számú ház szépen fel van újítva, a falmezőket díszítő minták hasonlók a másik ház mintáihoz, néhol megegyeznek velük. Az ablakok alatt madár és mókus figurák találhatók, a középső ablakoknál pedig emberfejekkel lezárt pilaszterek. A bejárat fölött is szakállas férfifej őrködik, két oldalán növényi mintával. A  9. számú ház állapota rosszabb, a vakolat fele már lehullott, az erkélyek alja és a mellvédek leromlott állapotban vannak .

Tervezte
Freund Dezső
Cím

Lázár u. 7
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok