Ugrás a tartalomra

Mai Manó Ház

leguan küldte be February 8, 2012 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1882

Mai Manó (May Emmanuel, 1855-1917), a 19. század fordulójának különleges képességű fényképésze volt, fényképészmester, szakíró, a maga korában a gyermekfényképezés egyik legjobb hazai képviselője, 1885-től udvari fényképész. A szakma nyolcévi tanulása után, 1878-ban lett önálló fényképésszé, a Vilmos császár (Bajcsy-Zsilinszky) út és Andrássy út sarkán álló kis műteremházban. Ennek fenntartása mellett 1882-ben vásárolta meg a Nagymező utca 20 szám alatti épületet, melyet saját céljaira teljesen átépíttetett.

A francia hatást sugárzó, neoreneszánsz főhomlokzatú átépítést  Nay Rezső építész tervezte. A kívülről 5 szintesnek tűnő építmény valójában nyolc szintet kapott. Homlokzatát a pécsi Zsolnay gyártól rendelt mázas pirogránit, terrakotta, és zöld-sárga majolika díszíti, köztük a fényképezés és a festészet allegorikus alakjaival.
A második emelet utcai szárnyában kapott helyet a híres napfény műterem.

Mai Manó halála után a műtermet  Weisz Hugó üzemeltette 1931-ig. Később itt üzemelt a nagy hírű Arizona mulató. A háború után Irodalmi Varietének is otthont adott, de raktárként, irodaházként és stúdiószínházként is használták. Az ezredforduló óta ad otthont a Magyar Fotográfusok Házának, melyet a „köznyelv” csak Mai Manó Házként ismer.

Tervezte
Nay Rezső
Cím

Nagymező utca 20.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok