Ugrás a tartalomra

Postás Nyugdíjas Otthon

Ády küldte be April 26, 2013 időpontban
Létrehozás
1937

A Postás Nyugdíjas Otthon Rimanóczy Gyula és Hönsch László építészek tervei alapján épült 1937-ben. Ma József Atilla Középiskolai Kollégiumnak ad helyet.

A József Attila Középiskolai Kollégium a főváros egyik legrégebben működő bentlakásos intézménye, hiszen valójában 1955 óta diákotthonként funkcionál, kollégiummá nyilvánításának 50. évfordulóját 2010 tavaszán ünnepeljük. A kollégium épülete 1937-ben épült ún. Bauhaus-stílusban, az akkori Magyar Posta tulajdonaként nyugdíjas postások elhelyezésére szolgált. Az intézmény hallját Kovács Margit mintegy 2 m2-es, - a posta történetét bemutató – nagy értékű, csodálatosan szép kerámia-alkotás díszíti.

A kollégiumban – működése kezdetétől – mintegy másfél évtizedig két iskola tanulói nyertek elhelyezést, így a Postaforgalmi Technikum, és a Puskás Tivadar Technikum növendékei. Ezen időszak alatt több, mint 300 kollégista lakott, - tanult, - kulturálódott az intézményben, meglehetősen zsúfolt körülmények között. 1974-től a főváros vette át az épületet, s gyakorolja a fenntartói jogot. Ezen időszaktól kezdve az eredetileg két iskola tanulóit elhelyező koncepció lassan változott, bázisiskolánkká vált a szomszédos Petrik Lajos Vegyipari Technikum, a közelben lévő néhány szakközépiskola, gimnázium, zeneiskola tanulói képezték a kollégium tagságát. A jobb elhelyezési körülmények érdekében tett erőfeszítések eredményeként sikerült az elhelyezhető tanulók létszámát 200-ra, majd 150-re lecsökkenteni, majd ez a szám 120-ra módosult a 2001/2002-es tanévtől. A kollégium koedukált (80 leány, 40 fiú). A kollégiumot – működése óta – többször felújították, a legnagyobb volumenű beruházás 2004-ben történt, mely keretében valóban esztétikus, „európai” körülményeket tudunk biztosítani kollégistáinknak. Az intézmény mindig is nevezetes volt bensőséges, családias, tiszta, rendezett környezetéről, ezt megőrizve, - továbbfejlesztve a tanulók környezetének esztétikája a kollégium egyik legfontosabb erőssége. F: jakk.hu

Tervezte
Rimanóczy Gyula, Hönsch László
Cím

Vár u. 31
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok