Ugrás a tartalomra

Récsei garázs, Récsei Center

leguan küldte be January 11, 2014 időpontban
Létrehozás
1930

A Székesfővárosi Autóbusz Üzem kocsijainak állománya az 1920-as évek végére akkorára növekedett, hogy szükségessé vált egy nagyobb, korszerű garázs létrehozása. A megközelíthetőség és a helyigény szempontjai szerint, a 160-180 autóbusz befogadására alkalmas telep számára a régi Lóversenytérnek a  Szabó József utca - Thököly út - Szent Domonkos (most Cházár András) utca - Istvánmezei út közötti területét választották.  Az 1927-ben meghirdetett pályázat eredménytelensége miatt Hültl Dezső műegyetemi tanárt az épületek, Mihailich Győző műegyetemi tanárt a tetőszerkezet megtervezésére kérték fel.  A „Szent Domonkos utcai garázs” 1930 novemberére készült el.

A telep fő része, amely akkoriban egyedülálló műszaki szenzációnak számított, a 100 méter hosszú és 72 méter széles csarnok, melynek közbeeső alátámasztás nélküli fedélszéke 7200 m² szabad teret zár le. Ez akkor páratlan volt egész Európában. A csarnok mellett kapott helyet a kétszintes üzemépület az adminisztráció, a kalauzok és sofőrök, valamint műhelyek és raktárak számára.  Az ebből kimagasodó, 23 méter magas toronyszerű rész legfelső  szintjén két darab 46 m³-es víztartályt helyeztek el, vagyis víztoronyként működött. A csarnok keleti falán helyezték el Bory Jenő szobrait: a nőutas, a kalauz, a szerelő, a sofőr  ábrázolásával.  A telep északnyugati részén elhelyezett szabadon álló épületben voltak az igazgatóság és a gazdasági vezetés hivatalai.

A világháborúban több tucat légibomba és tüzérségi lövedék érte, műszaki szenzációt jelentő csarnokának födéme komolyan károsodott. A helyreállítás 1947-ben fejeződött be. 1948-ban a telepet a háborúban mártírhalált halt kalauzról, Récsei Ernőről nevezték el.

2000-ben a BKV megszüntette és eladta a telepet. Sokáig  kérdéses volt az épületek megmaradása, de végül – teljes felújítás után – 2004-ben megnyílt a  Récsei Bevásárló és Szórakoztató Központ. A csarnok földszintjén üzleti épületsorok létesültek, majd később kialakítottak egy galériaszintet, ahol a Jégszínház, illetve játszóház kapott helyet.

Tervezte
Hültl Dezső és Mihailich Győző
Cím

Cházár András u. 1
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok