Ugrás a tartalomra

Sugár Üzletközpont, Csemege Áruház

Ády küldte be July 12, 2011 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1980

1980. november 7-én nyílt meg Pest első bevásárló- és szolgáltató központja. Az üzletközpont nevére pályázatot írtak ki, a SUGÁR kapta a legtöbb szavazatot.

A SUGÁR Üzletközpont belső oldalán nagy parkoló és park került kialakításra, itt és a Kerepesi úti oldalon, az áruház és a HÉV sínek közötti füves területen szabadtéri akciókat, kirakodó és kézműves vásárokat, könyvnapi rendezvényeket tartottak, amelyeken óriási tömeg, nagyon sok érdeklődő és vásárló vett részt. Szabadtéri színpadot állítottak fel, közkedvelt művészek fellépésével népszerűsítették az egész komplexumot. A rendezvények az áruházon belül is rendszeresek voltak az úgynevezett SUGÁR Album rendezvényein neves színészek, írók vettek részt.

Az uralkodó színvilág a sötétbarna és a padlizsán szín volt, ezt egészítette ki a sárgás pietra kőburkolattal. Elsőként itt alkalmaztak felülvilágító kupolasort, melytől az I. emeleti passzázs a bevilágító napsugaraktól pazar fényárban úszott.
Tágas közlekedők, barátságosan kialakított pihenő, földszinten a Keravill és a Vasedény üzletek bejárata felőli oldalon Japánkert, körülötte műanyagból öntött narancssárga színű székek, iparművész tervezte szökőkút tette hangulatossá, egyedivé a SUGÁR belső terét.

A földszinten volt az ország egyik legnagyobb Csemege Áruháza, Cipőbolt, Háztartási- és Illatszerbolt, Javszer, Üveges, Röltex, Kölcsönző, Cipőjavító, Patyolat, Ezermester Úttörő- és Barkácsbolt, Órások Szövetkezete, A Keravill és a Vasedény kétszintes belső terű üzletének földszinti bejárata.

Az emeleten megnyitott a Szivárvány Áruház a Csemege fölött, az Aranypók, Bizományi Áruház ruházati és műszaki üzlete, Sportszer- és Játék bolt, IBUSZ Utazási iroda, Baba és mama bolt, Fodrászat, Postahivatal, Óra- Ékszer üzlet, étterem és eszpresszó.

Az I. emeleti Vendéglátó egység, az elsők között működtetett látványkonyhát, meghitt bársarkot és tágas sörözőt. Helyben készített szendvicsek és cukrászsütemények szélesítették a kínálatot.

A kiváló közlekedés miatt nemcsak Zugló és Kőbánya lakossága, hanem a Főváros és a környező települések lakóinak is vonzó bevásárló hely lett. A környező falvakból bejáró dolgozóknak és a szomszédságban levő lakótelepiek napi bevásárlásaikat is itt intézték, a Metró és a HÉV végállomás, a kőbányai és zuglói oldali BKV végállomások, a távolsági buszok helyközi járatainak megállói mind jó lehetőség volt az intéznivalók gyors megoldására.

A reklámokban ismert CSAK EGY UGRÁS A SUGÁR szlogent hamarosan egész ország ismerte.

A SUGÁR Üzletközpont több mint 25 éve, 1980-ban épült, és akkor Budapest egyik legmodernebb és legkedveltebb áruházának számított.
Bár az elmúlt években sorra épültek az új bevásárlóközpontok, a SUGÁR egészen 2004 nyaráig a régi maradt, ekkor azonban megkezdődött az üzletközpont mai elvárásoknak, követelményeknek megfelelő felújítása.
A felújítás három ütemben készült úgy, hogy az üzletközpont ez alatt az idő alatt mindvégig üzemelt. Az üzletek bérlői és a vásárlók a felújítással járó kellemetlenségeket nagy türelemmel és megértéssel viselték, hiszen tudták, hogy minden az ő érdekükben történik.
Az I. ütemben a földszint és az I emelet teljes felújítására került sor.
Megújult a padlóburkolat, az álmennyezetek, az üzletek új portálokat kaptak, megújult a világítás és egyéb gépészeti berendezések
A II. Ütemben a régi II. emeleti irodák és raktárak elbontásra kerültek, helyettük új üzletek és vendéglátói egységek, éttermek elhelyezéséhez szükséges területek kialakítása valósult meg, a szükséges szociális helyiségekkel együtt.
Elbontásra került a födém egy része és a régi KIPSZER Típusú donga felülvilágító is, helyette elkészült a II. emeleti passzázs fölé épített, új donga felülvilágító, amely motoros, távirányítással működtethető ablakaival biztosítja az épület természetes megvilágítását és szellőzését.
Ezzel egy időben, a mélygarázsban több száz autó befogadására alkalmas parkoló lett kialakítva, a mai előírásoknak megfelelő elszívással és füstelvezetőkkel.
Elkészültek a második emelet elérését szolgáló mozgólépcsők, és a 40 fő szállítására alkalmas lift, valamint a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedést biztosító rámpák is.
A III. ütemben az üzletközpont több mint 1300 négyzetméteres kiállító terme, és a nagyközönség által talán legjobban várt négytermes mozi komplexum készültek el. F: sugar.hu

Cím

XIV. kerület Kerepesi út
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok