Ugrás a tartalomra

Szépművészeti Múzeum

Ády küldte be November 18, 2009 időpontban
Létrehozás
1906
Létrehozás intervallum
- 1906

Az épület terveinek beszerzésére 1898. szeptember 14-én tervpályázatot hirdettek.
Az 1899. márciusi határidőre kilenc pályamű érkezett. A zsűri döntése értelmében többségi szavazattal Pecz Samu terve kapta az első díjat, Schickedanz és Herczog Fülöp közös terve egyhangú szavazattal a másodikat. A döntés indoklása szerint egyik terv sem elégíti ki teljesen az igényeket, de az első és második díjat nyert tervek alapvető változtatás nélkül is alkalmasak a megvalósításra. Pecz Samu a főhomlokzatot pl.  nem a tér felé alakította ki, hanem a Dózsa György út, illetve a Városliget felé, ezért elhelyezése kedvezőtlenebb volt. Schickedanz és Herczog terve a főhomlokzatot szembeállította a már működő Műcsarnokkal, ezzel a teret egységesebbé tette, és muzeológiai szempontból az épület belső elrendezése is kedvezőbb volt.
A kultuszminiszter végül - újabb pályázat kiírása nélkül - Schickedanz Albertet és Herczog Fülöpöt bízta meg a végleges terv elkészítésével, és ezzel egy kézbe adta a tér arculatának kialakítását.

Az épületet 1906. december 1-jén Ferenc József király jelenlétében ünnepélyesen adták át.
A tér felőli épülettömb három antik templom, melyeket oszlopokkal tagolt, nyílás nélküli szárnyak kötnek össze. Meghatározó része az elöl nyolc, mögöttük négy vájolt oszlop tartotta portikusz, amelyhez teljes szélességben 24 lépcső vezet fel. Az oszlopokon nyugvó párkánygerenda feletti timpanonban az olympiai Zeusz-templom egyik szoborcsoportjának, a kentaurok és lapithák harcának gipszmásolata van. A tervezők az épület homlokzatát - a Műcsarnokéhoz hasonlóan - színes anyagokkal kívánták ékesíteni ám sem erre, sem a plasztikai díszítésekre nem jutott pénz. A tér felőli főbejáraton keresztül az előépület márványcsarnokába jutunk, ahonnan egykarú lépcsők vezetnek a reneszánsz csarnok árkádos körfolyosójára. Innen kétoldalra nyílnak a képtári szárnyak. Az épület belső, dekoratív festését a tervezők, Schickedanz és Herczog végezték, igen sok és részletes festésterv készítése után. A reneszánsz csarnok felső boltíveit eredetileg Lotz Károlynak kellett volna díszítenie, aki nagy kedvet mutatott a jó lehetőséget kínáló mezők freskóinak megalkotásához, de időközben elhunyt. Ekkor ezzel a munkával is a tervezőpárost bízták meg. A 16 művész képmásának megfestését Kovács József főiskolai tanár kivitelezte. F: fuit.hu

 

Cím

Budapest VI. kerület
Dózsa György út 41.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok