Ugrás a tartalomra

Vajdahunyad vára történelmi épületcsoport

Ády küldte be July 8, 2011 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1896

A Vajdahunyad vára vagy Vajdahunyadvár (hivatalos nevén Történelmi Épületcsoport) Alpár Ignác építész által alkotott épületegyüttes a budapesti Városligetben.
Az 1896-os millenniumi ünnepségek tiszteletére olyan épületegyüttest kívántak létrehozni a magyar fővárosban, amely „három dimenzióban” ábrázolja a magyar építészet ezeréves történetét. A 21 részből álló Történelmi Épületcsoport a millenniumi ünnepségekre a szoros határidő és a költségtakarékosság szempontjai miatt ideiglenes jelleggel, főleg fából készült el. A nagy sikerre való tekintettel 1904 és 1908 között Alpár vezetésével tartós anyagokból építették fel. Nevét legjellemzőbb, a vajdahunyadi várat mintázó főhomlokzati részéről kapta.

Részei:

Román kori épületcsoport
-Ún. Jáki kápolna – alaprajza a lébényi templomét, kapuzata a jáki apátsági templomét utánozza. A kápolna valódi, felszentelt római katolikus miséző hely. A Kassai téri plébániához tartozik, minden vasárnap szentmisét tartanak benne. Gyakran rendeznek benne esküvőket, koncerteket.
-Kerengő – Árpád-kori pillérek, gyámkövek és oszlopfők másolataival.
- Auditórium.
-Kínzótorony – 37 m magas. Környékével, a Lovagvárral együtt felvidéki várak részleteit utánozza.
-Tompa-torony (a tó felőli oldalon).
-Oroszlános kőhíd.
-Hidas- vagy Nyilaskapu – szélessége 10,5 m. A csapórács csak imitált: nem ereszthető le és nem zárható be. A felette lévő ostromfolyosó, lőrések és bástyafalak a diakovári püspöki várból valók.
-Segesvári bástyatorony – a kapu másik oldalán. Környéke, a Palotarész Anjou-kori vegyes stílusú.

Gótikus épületcsoport
-A Nyebojsza-torony, az azonos nevű vajdahunyadi torony másolata meghatározza a főhomlokzat karakterét.
-A Hunyadi-loggiák szintén a vajdahunyadi várudvarból merítenek ihletet.
-Lovagterem.
-A csütörtökhelyi Zápolya-kápolna szentélye (kicsinyített másolat).
-Dómhomlokzat.
-Hunyadi-udvar – kapu felőli falon a csütörtökhelyi kápolna csipkézett bejárata, oszlopsoros-bolthajtásos erkély Árpád-házi királyok domborműveivel. A szemben lévő falon a hármas nyílású olaszos loggia I. Mátyás és Aragóniai Beatrix reliefjével a vajdahunyadi Mátyás-loggiát utánozza. Színpadán koncerteket szoktak rendezni.
-A segesvári vár Apostolok tornyának másolata.

Reneszánsz–barokk épületcsoport
-A Magyar Mezőgazdasági Múzeum épülete valódi osztrák barokk stílusú palota. A főbejárat fölötti kupola a gyulafehérvári Károly-kapu után készült.
-Az épületegyüttes délkeleti sarkán álló Katalin-bástyatorony a brassói Katalin-kapu magasított utánzata, keleti oldalán a bártfai városháza erkélyével.
-A tó felől látható Német-homlokzat német reneszánsz stílusú, sgraffito díszítéssel. A Német-torony 50 m magas, toronysisakja hagymakupolás.
-Szintén a tó felől látható az alacsony Francia-torony. Korai francia reneszánsz stílust utánoz, tetőgerincén delfines díszítés látható.
F: hu.wikipedia.org/wiki/Vajdahunyad_vára

Tervezte
Alpár Ignác
Cím

XIV. kerület Vajdahunyad sétány
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok