Ugrás a tartalomra

Siófok 1958-ban

egykor.hu küldte be October 14, 2010 időpontban
Hely/kategóriák

A kiadványban szereplő kapcsolódó szöveg:
A Balaton legnagyobb üdülőtelepe. A városias jellegű, 12 000 lakosú községgel egybeépült üdülőtelep Budapesttől 115 km-re, a déli parton, kb. 10 km partszakaszon terül el, több kilométer hosszú strandjai enyhe lejtésű homokfenékkel. Kiváló gyermekfürdők! A strandoláson kívül a központi üdülőtelepen és a községben mindenféle sport és szórakozási lehetőség, a Balatonszabadi felé elhúzódó, partmenti „Tisztviselőtelepen", Balatonzamárdi felé, a Siócsatorna nyugati oldalán fekvő Balatonújhelyen és Balatonszéplakon pedig a csendes, családi üdülés lehetőségei is megtalálhatók. Siófok, köze! Budapesthez, minden igényt kielégít, innen származik nagy népszerűsége, amely naponta 10-15 ezer üdülőt és kirándulót vonz partjaira.
Kikötője nagy kiterjedése miatt két útvonalon közelíthető meg. Hajóállomása (5) a siófoki oldalon van, vitorláskikötője, klubházai (6) és a Halásztelep (11) bejárata a Sió hídon átmenve, a balatonújhelyi K. Nagy Dezső utcán át érhető el. A kikötő közepén van a téli kikötő-medence és hajójavító műhely, a vízleeresztő zsilip és a kamara zsilip. A Sió-csatorna a vízleeresztő zsilippel kezdődik (partjait különösen vízzárás utáni napokban, horgászok népesítik be). A Sió-csatornát a Balaton vízfeleslegének levezetésére építették, sokszor nincs benne hajózható víz. (A vízeresztési időszakokat, s az ezekkel egybeeső Duna— Balaton sporthajózás feltételeit a zsilipeket kezelő Székesfehérvári Vízügyi Igazgatóság Balatoni Szakaszmérnökségétői (7) lehet megtudni. A zsilipek megtekintésére is itt lehet engedélyt kapni. Csoportos látogatást a Sió u. 2. alatt levő Múzeum (13) szervez.
A vasútállomástól (1), mely egyben a Tab-kaposvári szárnyvonal vége, több irányban indulhatunk el. Az állomásra merőleges kocsiút a község-főútvonalár? vezet. Itt a Főposta (12), mellette a Halászkert. Jobbra fordulva, a templom előtt elhaladva a Főtérre, a Szabadságtérre jutunk (10). Itt és a főútvonal folytatásában a legkülönbözőbb üzleteket, éttermet, benzinkutat stb. találjuk. Idegenforgalmi hivatal (16). Gyógyszertár, javítóüzem, Balaton cukrászda (10), Víztorony (kilátóhely). Járási Tanács, Piac, a tér déli oldaláról nyílik. Az utca Sió felőli végén van a Fogas szálló, vendéglő, cukrászda. A baloldalon nyíló Sió utca 2. sz. alatt a Beszédes József Múzeum (13) helyiségeiben: A magyar hajózás története c. állandó kiállítás, hajómodellek, fényképek stb. A Sió hídon átmenve, Balatonújhelyre jutunk. Jobbra az első utca a K. Nagy Dezső utca. A Sió híd, előtt, a Közért gombánál jobbra fordulva a fürdőtelep főbejáró útvonalára, a Mártírok útjára jutunk. A sorompó előtt jobbra: Fogas étterem (zene, tánc) fedett mozi a vasúttal párhuzamos sétányon, a sorompó után balra SZTK egészségház (14) és a Napfény szálloda mellett a zsilipekhez és a hajóállomáshoz jutunk, egyenesen haladva pedig az üdülőtelepre. A Kertmozi után a Révkapitányságot, majd a hajóállomást (5), Utasellátó matrózcsárdát (a kerthelyiség közepén a 100 éves. balatoni hajózás emlékműve; zene, tánc), rózsaligetet és sétautakat, jobbkézre a Batthyány utcában a Délibáb szállodát (I. oszt.), majd a Tünde éttermet és szállodát (zene, tánc) érjük el. Jobbra a második mellékutca, a Rákóczi út és Dimitrov park sportpályáihoz (8), majd ismét jobbra a nagy parkban a Szabadtéri színpadhoz (9) és egyenesen a Nagy Strandhoz (15) vezet (étterem, csónakbérlet stb.).
Fizetővendéglátó szolgálat megbízottja: Szekrényessy Béla, Szabadság tér 6. Állandó orvos 8, gyógyszertár 2.
Kirándulások: Hajóút Tihanyba, Balatonfüredre, Badacsonyba, sétahajók.

1. Vasútállomás
2. Siófok—Tisztviselőtelep megállóhely
3. Balatonszéplak Felső megállóhely
4. Balatonszéplak Alsó megállóhely
5. Kikötő, téli kikötő, hajójavító műhely
6. Vitorlás kikötő
7. Zsilipkezelőség (Székesfehérvári Vízügyi Igazgatóság Balatoni Szakaszráérnöksége)
8. Dimitrov park, sportpályák
9. Szabadtéri színpad
10. Víztorony, Balaton cukrászda
11. Halásztelep
12. Főposta
13. Beszédes József múzeum
14. Egészségház, Napfény szálloda
15. Nagy Strand
16. Idegenforgalmi Hivatal
17. Vitorlázó repülőtér.

Cím

Siófok
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok