Ugrás a tartalomra

Martonvásári látnivalók

multbanezo50 küldte be June 29, 2012 időpontban
Hely/kategóriák

Martonvásár város Magyarország szívében. Budapesttől 30 kilométerre, az M7-es autópálya és az ugyancsak Balaton felé tartó műút mentén fekszik.
E sajátos szépségű és mezőgazdasági szempontból különösen értékes pannon föld a letelepülni vágyókat ősidők óta vonzza. Villa Forum Martini, azaz Márton Vására falu már 1268-ban "vásáros hely" volt, e virágzó piacközpont azonban a török időkben teljesen elpusztult.

A mai Martonvásár kialakulását a Brunszvik családnak köszönheti, melynek tagjai az 1700-es évek második felében igazi honfoglalói elszántsággal telepítették újra a kihalt falut.E 18. századi "honalapítás" idejéből való a Jung József által tervezett barokk katolikus templom (1774-1776). Díszítésén a freskófestő J. Cimball, a szobrász A. Tabota és az oltárképfestő F. I. Leicher dolgozott), és az eredetileg szintén barokk kastély, amelyet 1870 körül építettek át neogót stílusban. A 18. századi angolkert mai, impozáns formáját az 1810-es években H. Nebbien tervei alapján nyerte el.

Martonvásár, a haladó gondolkodású művészetpártoló Brunszvik grófok egykori rezidenciális helye ritka értékű egyetemes zenetörténeti emléket őriz: a múlt század legelső éveiben itt vendégeskedett a halhatatlan szenei géniusz, Ludwig van Beethoven.

Martonvásár nevezetessége a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete is, amely a község, mint agrár-kutatóbázis nevét a határokon túl is ismertté tette.

A község büszkesége a nemzetközi hírű Százszorszép együttes, amely a magyar népi táncművészet hagyományait népszerűsíti. A hagyományőrzés, pontosabban a gazdag múltra visszatekintő Martonvásár emlékeinek ápolása a célja az 1991 óra évente megrendezett "Martonvásári Napok"-nak is.

A település 2005-ben kapott városi rangot.

Forrás: a város honlapja
Cím

Martonvásár Emlékezés tere
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok